Tajemnice tradycyjnego wędzenia

Tradycyjne wędzenie to jedna z wielu metod konserwacji mięsa, znana od tysięcy lat.
Ale jak dokładnie wygląda proces tradycyjnego wędzenia i jakie są jego tajemnice?
Przede wszystkim, należy uświadomić sobie, że wędzenie to sztuka, która wymaga doświadczenia i wiedzy. Niezwykle ważny jest też dobór odpowiedniego drewna wykorzystywanego do wędzenia. W naszej masarni wędzenie odbywa się na dymie z drewna olchowego, które nadaje wędlinie doskonały smak i aromat.
Dlaczego korzystamy z drewna olchowego? - znajdujemy się w rozlewisku rzeki Bug. Tereny podmokłe są odpowiednim środowiskiem dla drzew liściastych. Korzystamy z tego co najlepsze daje nam natura.
Podstawą w procesie wędzenia jest również przygotowanie mięsa, między innymi jego solenie. Solenie pełni nie tylko funkcję konserwującą, ale także wpływa na smak i aromat wędliny. Po soleniu mięso musi "odpocząć", co pozwala na równomierne rozprowadzenie soli.
Kolejnym etapem jest wędzenie. Ważne jest, aby podczas wędzenia temperatura wędzenia była stała, dzięki temu mięso nabiera soczystości.
Ostatnim etapem jest dojrzewanie, czyli proces, podczas którego wędliny nabierają pełni smaku i aromatu. Czas dojrzewania zależy od rodzaju wędliny. Dodatkowo u nas nie parzymy wędlin. Dajemy im możliwość dojrzewania podczas procesu wędzenia. Nie staramy się w żaden sposób przyśpieszyć tego procesu. Stawiamy na naturalność, którą poczujesz w każdym kęsie.
Tradycyjne wędzenie jest procesem, który wymaga doświadczenia i wiedzy. Ale za to efekty są nie do przecenienia - tradycyjne wędliny to prawdziwy rarytas dla podniebienia.