[PRZEPIS] Spaghetti z pesto i serem Parmigiano Reggiano
2024-10-22
![[PRZEPIS] Spaghetti z pesto i serem Parmigiano Reggiano](/data/include/img/news/1729584193.jpg)
Składniki:
- 200 g makaronu włoskiego spaghetti no. 6 - zamów tutaj
- 4 łyżki pesto - np. pesto bazyliowe z czosnkiem, oliwą, orzechami i serami - zamów tutaj
- 50 g sera Parmigiano Reggiano, startego - zamów tutaj
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól do smaku - zamów tutaj
- świeżo mielony pieprz - zamów tutaj
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól i ugotuj spaghetti al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź makaron, zachowując ok. 1/4 szklanki wody po gotowaniu.
- W dużej misce wymieszaj ugotowane spaghetti z pesto. Dodaj odrobinę zachowanej wody z makaronu, aby uzyskać gładką konsystencję.
- Na koniec posyp spaghetti startym Parmigiano Reggiano i polej oliwą z oliwek. Możesz doprawić pieprzem, jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak.
- Podawaj od razu, najlepiej z dodatkiem świeżo startej porcji sera i odrobiną oliwy na wierzchu.