Latem częściej sięgamy po lekkie potrawy, zwłaszcza bazujące na warzywach z przydomowego ogródka. A co powiecie na to, żeby dodać do tego kolorowy włoski makaron z pszenicy durum? My jesteśmy zdecydowanie na TAK :)
- 1 główka sałaty lodowej
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 1 cebulka szalotka
- 250 g kolorowego makaronu Dążynka Zucchette All'Ortolana (my wykorzystaliśmy dynie) (można zamówić tutaj)
- Oliwa z oliwek
Sos Musztardowo-Miodowy:
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu (szczególnie polecamy TEN)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku (najlepiej TEN)
Przygotowanie:
-
Przygotowanie makaronu:
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i ostudzić
-
Przygotowanie warzyw:
- Sałatę lodową umyć i porwać na mniejsze kawałki.
- Pomidory umyć i pokroić w kostkę.
- Ogórka umyć i pokroić w kostkę.
- Cebulkę szalotkę obrać i pokroić w cienkie krążki.
-
Przygotowanie sosu:
- W małej misce wymieszać musztardę z miodem. Powoli dodać oliwę z oliwek, ciągle mieszając, aż powstanie jednolity sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
-
Mieszanie składników:
- W dużej misce połączyć sałatę, pomidory, ogórek, cebulkę i makaron. Polać wszystko sosem musztardowo-miodowym i delikatnie wymieszać.
-
Podanie:
- Sałatkę podawać od razu po przygotowaniu, najlepiej na chłodno. Idealna jako lekki, letni posiłek.