Darmowa dostawa od 300,00 zł

[PRZEPIS] Chrupiący Boczek Drohicki pieczony z miodem i musztardą

2024-11-08
[PRZEPIS] Chrupiący Boczek Drohicki pieczony z miodem i musztardą

Prosty przepis na boczek o wyjątkowym, lekko słodkim i musztardowym smaku. Idealny jako przekąska, dodatek do sałatek lub kanapek.

Składniki:

  • 350 g boczku Drohickiego tradycyjnego (w grubszych plastrach) - zamów tutaj
  • 1 łyżka miodu - zamów tutaj 
  • 1 łyżka musztardy
  • szczypta pieprzu czarnego - zamów tutaj

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie góra-dół).
  2. W małej misce wymieszaj miód z musztardą, aż powstanie gładka masa.
  3. Plastry boczku rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Posmaruj boczek z obu stron glazurą miodowo-musztardową, a następnie lekko oprósz pieprzem.
  5. Wstaw boczek do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż będzie chrupiący i lekko skarmelizowany. Możesz w połowie pieczenia odwrócić plastry na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.
  6. Boczek podawaj na gorąco lub na zimno jako przekąskę lub dodatek do innych dań.

To szybki i prosty sposób na smaczne przygotowanie boczku z wyrazistą, słodko-ostrawą nutą!

Proponujemy danie podawać z puree ziemniaczanym oraz z dodatkiem mixu sałat z sosem winegret.

Polecane

Boczek Drohicki tradycyjny - 350 g

Boczek Drohicki tradycyjny - 350 g

24,05 zł brutto/1szt.
Pieprz czarny mielony 100 g

Pieprz czarny mielony 100 g

7,99 zł brutto/1szt.
Miód Lipowy 400 g - Doktor Miodek

Miód Lipowy 400 g - Doktor Miodek

29,90 zł brutto/1szt.
Zaufane Opinie IdoSell
4.91 / 5.00 134 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-22
Szybko, sprawnie bez problemów.
2024-10-21
Najlepszy to był twarożek, wędliny smaczne, serdecznie polecam Beata
pixel